duminică, 5 iulie 2009

Sakura










A trecut mai bine de un mileniu de când, în Japonia, dragostea pentru flori s-a ridicat la rang de cult. Ziua de naştere a lui Gautama Buddha reprezintă chiar în îndepărtatul stat insular un festival închinat florilor: "Hanamatsuri".
CIREŞUL. În aprilie, călătorul european are prilejul să "plonjeze" direct în cea mai îndrăgită dintre sărbătorile care celebrează natura, căci este vremea florilor de cireş, "sakura". Cireşul japonez este o specie neproducătoare de fructe, înrudită cu trandafirul, iar petalele sale pure, de un alb-roz, provoacă timp de trei săptămâni o adevărată "isterie" naţională. Pentru japonezi este perioada călătoriilor de agrement spre locuri unde abundă aceşti cireşi înfloriţi, care exprimă cel mai bine filosofia frumuseţii nipone.
SEMNIFICAŢII. Pentru japonezi, efemeritatea existenţei umane este sinonimă cu gingaşele petale ale florii de cireş. Dar are totodată o semnificaţie atât de puternică, încât "sakura" a fost folosită în timpul celui de al doilea război mondial ca simbol al naţionalismului nipon, soldaţii-kamikaze obişnuind să îşi tatueze pe piept preţioasa floare.
Astăzi, până şi ritmurile vieţii sociale sunt marcate de timpul eflorescenţei. Astfel, în aprilie, imediat ce s-au scuturat ultimele petale, copiii încep anul şcolar şi tot atunci se marchează debutul anului fiscal în Japonia.

Norme urbane
Străzile din Toyota-shi, orăşel din apropierea Nagoyei, locul de naştere al celebrei Toyota. Puternic circulate. O adevărată junglă urbană. De ce junglă? Pentru că la fiecare colţ de stradă auzi piuit de păsări. Semafoarele de pe axa nord-sud ciripesc când arată verde pentru pietoni "Piu, Piu". Iar cele de pe axa est-vest cântă "Cucu". De ce? Pentru a se orienta nevăzătorii, cu uşurinţă, la traversarea străzii. Şi pentru că japonezii sunt neîntrecuţi iubitori ai naturii. Pe mijlocul trotuarelor, o dungă galbenă, dintr-un material plastic. Lumea circulă de o parte şi de alta. Doar unii merg chiar pe mijlocul liniei, ciocănind cu bastonul după dâră. Şi merg neobişnuit de repede. Aceia sunt orbii. (V.Z.)

JAPONIA - festival
Tango no sekku. În ziua a 5-a a lunii a 5-a, în Japonia are loc "festivalul băieţilor". Are o vechime ce abia trece de 100 de ani, spre deosebire de "hinamatsuri" sărbătoarea similară, din ziua a 3-a a lunii a 3-a, dedicată fetiţelor. Şi dacă micuţele japoneze primesc în dar de ziua lor păpuşi minunat confecţionate ("festivalul fetiţelor" este de fapt un ritual al primăverii, păpuşile de hârtie semnificând lepădarea de păcate, care erau aruncate o dată cu acestea în valurile unui râu), băieţii primesc, la rându-le, mici figurine de hârtie. Ele îi întruchipează însă pe temuţii samurai. În prezent, aceasta este şi Ziua Naţională a Copiilor.

Fotoreportaj de Valentin Zaschievici
Text de Magda-Cristina Ursache

In Jurnalul National, Jurnalul de Calatorie nr. 1, 30 aprilie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu