sâmbătă, 4 iulie 2009

Patria de apă


O călătorie în inima Deltei este o experienţă unică. Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Europei, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării îşi surprinde vizitatorii cu atracţii dintre cele mai variante, indiferent de anotimp, şi are ceva de oferit pentru fiecare tip de turist - pescar pasionat, iubitor al naturii, gurmand sau căutător de oaze de linişte.
Un drum până la Tulcea deschide turistului zeci de variante pentru călătoria în inima Deltei. Cea mai căutată este o plimbare de câteva ore pe canale cu şalupa rapidă, pentru 30 de euro de persoană. "Rapidele" îşi aşteaptă clienţii pe faleza din Tulcea. Traseul trece printr-o suită de mici canale şi ghioluri situate în apropiere de Tulcea. Punctul de rezistenţă îl constituie canalul "Cu barca prin pădure", un ochi de apă care şi-a săpat drum printr-o pădure de sălcii, care lasă turistului impresia că se plimbă printr-o pădure scufundată. Cei care îşi doresc mai mult, pot opta, pentru încă 10 euro, pentru o vizită la colonia de păsări Purcelu. Cormorani, egrete, stârci - sunt toate acolo.
SEJUR. Turiştii care îşi doresc un sejur de câteva zile pot merge cu vaporul-pasager de la Tulcea, pe braţele Dunării. çn fiecare localitate întâlnită există pensiuni cu preţuri de până la 50 de lei pe noapte, care oferă, opţional, plimbări pe canale, mese tradiţionale de peşte şi partide de pescuit, în funcţie de priceperea turistului.
Sulina, Sf. Gheorghe, dar şi Jurilovca-Gura Portiţei sunt opţiuni pentru turiştii îndrăgostiţi de mare, care vor să cunoască ceva şi din minunile Deltei. Pentru preţuri între 100 şi 400 de lei pe noapte, turiştii beneficiază de cazare în hoteluri, vile de vacanţă sau pensiuni, având la dispoziţie trei dintre plajele virgine ale litoralului românesc, dar şi posibilitatea de a merge în fiecare zi în Deltă pentru activităţi specifice.
ACCES. Turiştii au variante puţin practice de a ajunge la minunăţiile din Delta Dunării. Cea mai bună rămâne maşina personală. Altfel, există microbuze care pleacă din oră în oră din Bucureşti, Galaţi şi Constanţa, precum şi trenuri până la Tulcea (cu plecare din Bucureşti şi din Constanţa), însă variantele feroviare sunt foarte lente. Tarom operează o cursă săptămânală către Tulcea.

Articol de Alex Năstase

In Jurnalul National, Jurnalul de Calatorie nr. 1 din 30 aprilie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu